Compromis in de maak
Sinds enige tijd zijn er (moeizame) gesprekken aan de gang met stad en district. En we zien een positieve evolutie: de huidige plannen voorzien in (iets) meer bomen, fietsenstallingen en snelheidsremmers.
We hoopten echter op (veel) meer. We stelden enkele eisen op: meer groen, het benutten van bestaande ondergrondse parkeergarages, straat- en buurtfeesten niet langer verbieden en het niet hypothekeren van het Pleinenplan zodat een plein/winkelerf ter hoogte van de Offerandestraat mogelijk blijft.
We schreven ze punt per punt uit op de site. In grote lijnen vallen ze samen met zaken die de stad en Vlaanderen zelf opnamen in documenten als dit Vlaams rapport over street canyons, de Antwerpse Hittekaart, het Antwerpse Waterplan of het Antwerpse Mobiliteitsplan. We konden het bestuur echter (nog) niet overtuigen om deze voornemens op papier ook realiteit te laten worden.
Alvast één voorbeeld: uit studies weten we dat het geplande (zwarte) asfalt de omgevingstemperatuur in de straat nog verhoogt, terwijl hitte net als luchtvervuiling in street canyons sowieso al extra problematisch is. Daar komt bij dat de wijk Stuivenberg volgens de Hittekaart de meest kwetsbare wijk van de stad is, o.a. door de extreme versteningsgraad en slecht geïsoleerde huizen. Dat de aanbevelingen uit datzelfde rapport niet werden meegenomen in de plannen voor onze straat vinden we dan ook een gemiste kans.
Op onze belangrijkste eis daarentegen wil het bestuur wél (deels) ingaan. Het verscheen eerder al in de pers: districtsburgemeester Cordy kondigde maatregelen aan om het doorgaand verkeer door de Lange Beeldekensstraat te beperken: in de Sint Gummarusstraat wil men de rijrichting aanpassen, zodat de sluiproute Sint-Jansplein – Sint-Gummarusstraat – Diepestraat – Lange Beeldekenssstraat wordt afgebroken. Het noordelijk deel van het De Coninckplein zou ook autovrij worden.
We zijn blij dat de stad eindelijk het sluipverkeer erkent, maar in tegenstelling tot wat in de krant stond is er nog niets officieel beslist in het college. We onderhandelden de afgelopen tijd ook daarover: we willen niet dat het sluipverkeer naar andere straten geduwd wordt, we verwachten dat andere maatregelen genomen worden als de huidige niet volstaan en we willen dat dit grondig gemonitord wordt. Daar lijken we nu - hout vasthouden - in geslaagd.
We werden voor de keuze gesteld: het intrekken van onze procedure bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen en het uitvoeren van de heraanleg en de circulatiemaatregelen of er gebeurt … niets. We zien op dit moment weinig andere opties dan om de procedure te staken om niet de gehele buurt in een impasse te brengen. We willen dit wel pas doen eens de beloofde maatregelen effectief goedgekeurd zijn in het college.
Onze bezorgdheden zijn echter maar deels opgelost. We hopen dat er daar - ook met de verkiezingen in aantocht - los van de juridische actie toch nog stappen gezet kunnen worden.
Wat is jouw idee hierover? Stuur ons een mailtje: info@langebeeldekensstraat.org