Historiek
Op donderdag 4 april 2019 organiseerde het district een eerste inspraakmoment over de plannen voor de heraanleg van de Lange Beeldekensstraat. De presentatie ter plaatse gewaagde van de ambitie om van de straat een “Leefbare woonstraat” te maken.
Op woensdag 29 januari 2020 was er een tweede inspraakmoment. Grote ontgoocheling dat men geen rekening had gehouden met heel veel opmerkingen om de verkeersdruk te verlagen en rekening te houden met de gezondheid van de omwonenden. Er werden geen maatregelen ingebouwd om die “Leefbare woonstraat” waar te maken.
Een groep teleurgestelde aanwezigen op deze inspraakmoment had op 19 februari 2020 contact met Stad en district, zonder resultaat. Ze werkte zich op 31 maart in de media met een ludieke actie tegen fijn stof en de ongezonde lucht in de straat.
Deze groep besloot in april 2021 dan maar om bij de provincie beroep aan te tekenen tegen de heraanlegplannen.
Het beroep werd begin augustus afgewezen. De provincie oordeelt o.a. dat de luchtkwaliteit in de Lange Beeldekensstraat effectief slecht is (volgens VMM metingen ruim boven de wettelijke norm en zelfs slechter dan de tunnelmond van de Craeybeckx- en Waaslandtunnel), maar stelt dat dit ‘eigen is aan straten binnen stedelijke kernen’.
Op dinsdag 23 augustus 2021 haalde de groep opnieuw de kranten met het uitbrengen van de tekst waarmee de provincie het beroep afwees. De groep trekt nu naar de Raad voor vergunningsbetwistingen om alsnog aandacht te vragen voor haar legitieme verzuchtingen.
Op 24 september 2021 berichtten de Mediahuis kranten dat er een onderzoek loopt naar het (deels) autoluw maken van het De Coninckplein in samenhang met de Lange Beeldekensstraat.
In oktober 2021 bevestigden de schepenen het onderzoek en plannen voor circulatiemaatregelen in de Antwerpse districtsraad en de gemeenteraadscommissies mobiliteit en leefmilieu.
Tijdens de districtsraad van december 2021 werd duidelijk dat de resultaten van 2 mobiliteitsonderzoeken (1 rond de straat zelf en 1 rond de verhuis van het ziekenhuis) in de maand maart verwacht worden en dat de werken na het bouwverlof zouden starten.
De gemeenteraadscommissie mobiliteit in februari 2022 bracht enigzins twijfel over de timing van de mobiliteitsonderzoeken. In dezelfde maand diende het district dezelfde aanvraag tot vergunning gewoon opnieuw in onder een ander projectnummer. De buren dienden hiertegen 453 bezwaarschriften in. In een administratieve lus kwamen er daar nog tientallen bij.
In mei 2022 werd duidelijk dat het beloofde mobiliteitsonderzoek waar maandenlang op gewacht werd niet meer was dan een quick scan op basis van floating car data. De stad zou wel een offerte vragen voor bijkomend onderzoek naar sluipverkeer en zou ook met het district in overleg zijn over mogelijke proefopstellingen.
Op 14 juli 2022 vernietigde de Raad voor Vergunningsbetwistingen de eerste vergunning voor de heraanleg. De dag erna verleende het Antwerpse College van Burgemeester en Schepen een nieuwe vergunning voor dezelfde plannen. Tegen deze tweede vergunning gingen 237 buren die in de straat (of zeer nabije omgeving) wonen in beroep bij de provincie. De provincie verklaarde het beroep ontvankelijk, maar wees het later net als vorige keer af. Dat is onbegrijpelijk maar het verrast niet, de Provincie Antwerpen staat erom bekend wel erg laks te zijn.
Eind 2022 werden eindelijk de resultaten van het mobiliteitsonderzoek gepresenteerd.
Omdat er verder geen beweging zat in het dossier werd op 6 februari 2023 opnieuw een verzoekschrift tot vernietiging ingediend bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.
Na bijna 4 jaar strijd werden op 2 maart 2023 circulatiemaatregelen aangekondigd in de pers. Na moeizame gesprekken wordt pas maanden later de afspraak gemaakt om de juridische procedure te laten vallen na het officieel goedkeuren van de circulatiemaatregelen en randvoorwaarden.